• Facebook

oudepastorij-vandaag

Beschermd monument

De Oude Pastorij werd bij Besluit van 12 december 2002 door toenmalig Vlaams minister Paul van Grembergen als monument beschermd op basis van de aanwezige artistieke en historische waarde.

 

De oude pastorij

De Oude Pastorij werd op de grondvesten van het initiële gebouw opgericht in 1880  tot 1886, op basis van het ontwerp van architect Charles Vanderstraeten en ligt in de schaduw van de 16e eeuwse Sint-Britius kerk. Over E.H. Anthonis Van der Varent (1586) tot E.H. Ignace De Schrijver (2011) verbleven talloze priesters in dit onderkelderd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. 

De binnenindeling, de vloeren en de houten trap in de “T-vormige gang” werden bewaard. De muurschilderingen in de vier benedenkamers – toegeschreven aan A. Van Damme – werden na 50 jaar onder het behang te zijn verborgen, zichtbaar gemaakt in afwachting van restauratie. 

Tussen het gebouw en de Hollebeek ligt een tuin, die werd heringericht met behoud van de aanwezige beplantingen en die een sfeer van natuur en rust uitademt, binnen het hartje van de Vlaamse Ardennen.